Közélet

Van egy rossz hírünk: a ruhák, sőt még a boltok levegője is szennyezett

A Greenpeace ma tette közzé az úgynevezett outdoor márkák üzleteiben végzett levegőtesztek eredményét. Nem sok jóval kecsegtetnek.

A Greenpeace öt európai országban (Németországban, Svájcban, Svédországban, Olaszországban és Norvégiában) és Taiwanon vizsgálta például a Mammut, a The North Face és két skandináv márka üzleteinek levegőjét. A vizsgálat kimutatta, hogy a boltokban az illékony PFC koncentrációja hatvanszorosa a zárt szobában mért átlagértéknek és ezerszer magasabb, mint a szabadban.

A Greenpeace az outdoor gyártók mellett a divatmárkákat is nyomon követi. Erről nemrég látott napvilágot egy értékelés, amelyből kiderül, hogy a Nike sereghajtó, de a H&M és a Zarát tulajdonló Inditex már sokat tett a gyártási lánca méregtelenítéséért.

De miért is fontos a PFC koncentrációja?

A túraruhaboltok levegőjében kimutatott PFC-k vízhatlanná és szennytaszítóvá teszik a ruhaneműket. Ezen vegyszerek viszont nem csak a környezetet, de az emberi egészséget is károsítják. A véráramba kerülve rákkeltő anyagokká alakulnak, gyengítik az immunrendszert és a szaporodási képességet, sőt akár veserákot vagy hererákot is okozhatnak.

Pedig létezne alternatíva. A svájci Rotauf már kiiktatta a PFC-ket a gyártásból, a nálunk is kapható német Vaude pedig 2018-ig tervezi ezt elérni. Mindkét cég elkötelezte magát amellett, hogy 2020-ig nullára csökkenti a veszélyes vegyianyag-kibocsátást.

Az outdoor boltok tesztelése mellett a Greenpeace a divatipar termékeit is rendszeresen vizsgálja. A környezetvédő szervezet a napokban tette közzé a legfrissebb jelentését arról, hogy melyik divatmárka miként halad azon vállalásával, miszerint 2020-ig teljes egészében kivonja a mérgező vegyi anyagokat gyártási folyamatából.

Az utolsó helyen kullog a Nike és az Esprit, a méregtelenítésben viszont élen jár a nálunk is népszerű H&M, a Zarát tulajdonló Inditex és a Benetton. A középmezőnyben vannak olyan cégek, mint az Adidas, a Levi’s, a Burberry vagy a Puma. Ők már tettek gyakorlati lépéseket, de még nem vonták ki a kellő mennyiségű veszélyes vegyszert a gyártásból, ráadásul a kivonandó anyagokat egy olyan lista alapján határozzák meg, amelyen nem szerepelnek például a PFC-k és egyes veszélyes oldószerek – olvasható a Greenpeace Magyarország közleményében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik