Közélet

Nem jó hír: Szlovéniában is megjelent a zikavírus

Az első, zikavírussal fertőzött beteget vették nyilvántartásba Szlovéniában - jelentette be csütörtökön Franc Strle, a ljubljanai Egyetemi Klinikai Központ munkatársa

Szlovéniában az elmúlt időszakban 35 embert vizsgáltak meg fertőzés gyanújával, és csak egy ember vérében mutattak ki zikavírust. Ő korábban Latin-Amerikában járt. A Közegészségügyi Intézet közleménye szerint az eset nem jelent közegészségügyi veszélyt.

A Slovenske novice című szlovén bulvárlap csütörtökön azt írta, hogy a zikavírussal fertőzött személy Jan Klobucar, a szlovén röplabda válogatott tagja, akinek csapata 14 napja tért haza Brazíliából, ahol a riói olimpiára készült. Klobucar valóban rosszul érezte magát az edzőtábor után, meg is vizsgálták, de a leletei negatívak lettek. A szlovén lap állításait a röplabdaszövetség is cáfolta. A szúnyogok által terjesztett zikavírus különösen a terhes nőkre veszélyes. A szlovén Közegészségügyi Intézet ezért a közelgő riói olimpiára figyelmeztetést adott ki, amelyben nem ajánlja a terhes nőknek, hogy a dél-amerikai országba utazzanak.

A zikavírus Közép- és Dél-Amerikában a legelterjedtebb, Európában csak az ezekből az országokból hazatérő turistáknál regisztrálták eddig a betegséget. Az elmúlt hónapokban a térségbeli országok közül megjelent a betegség Szlovákiában és Csehországban is. Az Európai Unió (EU) és a Európai Szabadkereskedelmi Társulás (EFTA) országaiban eddig összességében 700 vírusfertőzöttet vettek nyilvántartásba. Amerikai szakértők szerint bizonyítottnak tartják, hogy a vírus mikrokefáliát, kóros kisfejűséget okoz a magzatoknál. Brazíliában tavaly október óta több mint négyezer ilyen csecsemő jött világra.

A kórokozó Afrikából származik, először az ugandai Zika erdőben egy terhes majomban azonosították 1947-ben, emberben pedig 1968-ban Nigériában. Egyelőre nincs védőoltás vagy orvosság a kór kezelésére.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik