Közélet

Ha ezt a reggeliző készletet vette meg a gyereknek, ne használja tovább!

A hő hatására kioldódó kobalt és kadmium rendkívül veszélyes, rákkeltő anyag, ezért is fontos, hogy ne használjuk a visszahívott termékeket.

Kínai származású, különféle mintával díszített reggeliző készletet kell kivonni a forgalomból kadmium és kobalt kioldódás miatt. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az EU tagállamok gyors riasztási rendszerén (RASFF) értesült a német bejelentésről.

A különféle mintával („Minnie Mouse”, „Hello Kitty”, „Star Wars”, „Pókember”) forgalmazott szettből (bögre, tálka és tányér) több tagállamba, köztük Magyarországra is szállítottak. A Nébih már felvette a kapcsolatot a magyarországi forgalmazóval, a cég szerint a reggeliző szett már nincs az üzletek polcain. A Nébih továbbá arra kéri a szülőket, hogy ne használják a képen látható termékeket, mivel a magasabb hőmérsékletű italok és ételek felgyorsítják a kobalt és kadmium kioldódását azokból.

Fotó: Nébih
Fotó: Nébih

A kobalt nyomelem, a B12 vitamin központi atomja, kis mennyiségben az emberi szervezetnek szüksége van rá. Nagyobb mennyiségben azonban már nem kívánatos anyag. A Nemzetközi Rákkutató Ügynökség (IARC) a kobalt és kobalt vegyületek csoportját lehetséges emberi rákkeltőként a 2B csoportba sorolta be. A kadmium a természetben csaknem mindenütt előforduló környezeti szennyező anyag. Vegyületei erősen mérgezőek. A szervezetben elsősorban a májban és a vesében halmozódhat fel, bizonyítottan rákkeltő hatású. Élelmiszerekkel érintkező, nem megfelelően készített anyagokból ez is könnyen kioldódhat, ezért jelenléte a Nébih szerint a legkisebb mértékben sem kívánatos.

(Nébih)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik