Közélet

Kegyetlen gyilkosság Mátételkén: megvertek, megfojtottak majd kiraboltak egy idős nénit

A néni füléből azután szedte ki a gyilkos az ékszereket, hogy megfojtotta.

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség emberölés miatt vádat emelt egy 24 éves mátételkei férfi ellen, aki még tavaly november 26-án reggel megölt egy 80 éves mátételkei nőt, elvitte a sértett fülbevalóit, valamint legalább 300 ezer forintot.

A 24 éves vádlott 2014 tavasza óta élt Mátételkén. Az idős sértettet úgy ismerte meg, hogy még 2011-ben kőműves munkákat végzett az asszony mátételkei házában. Ennek során a vádlott látta, hogy a zárkózott, takarékos életmódot folytató sértett milyen körülmények között él.

A gyilkos anyagi helyzete évek óta rossz volt, tartozásokat halmozott fel. Emiatt a 24 éves férfi 2015. november 26-án elhatározta, hogy betör az idős asszony házába és ellopja a sértett értékeit. A vádlott fel is készült a bűncselekményre, kapucnis felsőruhát vett fel és szövetkesztyűt is vitt magával. A férfi reggel 9 órakor a sértett házának hátsó bejárati ajtajához ment, de időközben hazaért a vásárlásból az idős hölgy.

Amikor az asszony a ház sarkánál befordult a bejárati ajtó felé, a vádlott váratlanul előugrott és az asszonyra támadt. Szemből, bal kézzel megragadta a sértettet, jobb kézzel pedig többször, közepes, illetve nagy erővel megütötte az arcát és a mellkasát.

Ezután a rabló nagy erővel megragadta és megszorította a sértett nyakát, aki emiatt az eszméletét elvesztve a földre esett és néhány percen belül meghalt.

A vádlott ezután a ház konyhájába húzta a holttestet és leszedte az asszony arany fülbevalóit. Felvette a magával vitt kesztyűket és a házat átkutatva elvette a sértett pénztárcáját, amiben 300 ezer és 800 ezer forint közötti, pontosan nem ismert összegű készpénz volt.

A vádlott a távozása után otthonában a kesztyűket és a cipőjét elrejtette, a gyilkosságkor viselt ruháját pedig kimosta. A rendőrök a vádlottat a gyilkosság után már három nappal elfogták és őrizetbe vették, a zsákmányolt pénz és fülbevaló nem került elő.

Az asszony a bántalmazás miatt a fején, nyakán és a testén 8 napon túl gyógyuló súlyos sérüléseket – köztük szegycsonttörést és sorozatos bordatöréseket – szenvedett. Halálát a nyak megragadása és a bántalmazás miatt létrejött fulladás és agybénulás idézte elő, a nyaki sérülések okozása és a halál beállása között az egyenes oksági összefüggés megállapítható.

A kiemelt jelentőségű bűnügy vádlottja előzetes letartóztatásban várja a tárgyalást, őt a főügyészség nyereségvágyból, a bűncselekmény elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettével vádolja. A főügyészség fegyházbüntetés és közügyektől eltiltás kiszabását indítványozta a büntetett előéletű férfivel szemben. Bűnösségéről a Kecskeméti Törvényszék fog dönteni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik