Közélet

Undorító! Zselével töltik fel a garnélarákokat, hogy frissnek tűnjenek – Videó

A gyári munkások vették videóra a folyamatot, amin látszik, ahogy a garnélákat egy zselés anyaggal töltik fel, amitől az állat nagyobbnak éa frissebbnek fog tűnni.

A zselé egyébként ártalmatlan, de a videó felháborította az embereket, akik látták. A Vietnámban beoltott rákokat főleg Ausztráliába szállítják és olyan áruházakban árulják őket, mint a Woolworhts vagy Coles. A felvételt először egy vietnámi tévécsatornán mutatták be, ezután terjedt el Facebookon is.

Az anyag neve karboximetil-cellulóz, azaz CMC. Ez egy vízben oldódó vegyület, amely zselés anyaggá válik, és ilyen formában adagolják a rákokba. A közvélemény szégyenteljesnek titulálta az eljárást. A Greenpeace információi szerint Vietnámból 2014-ben és 2015-ben összesen 220 millió dollár értékben szállítottak rákokat Ausztráliába. A szervezet ezért készített egy összeállítást, ami segít a vásárlóknak kiszűrni a felpumpált állatokat. A Greenpeace felhívta arra is az emberek figyelmét, hogy ha lehet, inkább kerüljék a Vietnámból importált tengeri herkentyűket.

 Daily Mail

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik