Közélet

Megégtek a gyerekei, mégsem vitte őket kórházba a kegyetlen anya

Hat gyereket "nevelt" egy kis lyukban a nő, aki inkább magára költötte a pénzét, minthogy gondoskodjon a kicsikről. Elképesztő körülmények között éltek.

Egy 29 éves kertészszigeti nő ellen indult büntetőeljárás hajmeresztő részleteit közölte a Békés Megyei Főügyészség. A nő 2015 májusát megelőzően 10 éven át élettársi kapcsolatban élt, amelyből hét gyermeke született, egy gyermeket a vádlott nagyszülei nevelnek, míg a többi hat gyermeket a vádlott az élettársi kapcsolat megszűnése után egyedül gondozott egy kertészszigeti bérelt lakásban.

Bár az egyszobás, komfort nélküli lakás kicsinek bizonyult a családnak, a vádlott befogadta oda felnőtt húgát és annak barátját is, így összesen kilencen éltek az egyszobás lakásban, amelyben sem elektromos áram, sem gáz, sem vezetékes víz nem volt.

Tavaly ősztől a vádlott teljes mértékben elhanyagolta a gyermekeit és a háztartását. Nem mosott, egyáltalán nem vagy alig főzött, nem takarított, nem mosogatott, nem tartotta tisztán a kicsiket. Idén január közepére áldatlan állapotok uralkodtak a lakásban. A koszos ruhában lévő gyermekek a kis alapterületű, hideg lakásban szennyes ruhakupacok, mosatlan edények, romlott ételmaradék között éltek. A vádlott a téli időjárás és a ház hiányos nyílászárói ellenére sem gondoskodott a megfelelő fűtésről, a gyermekeknek ezért több réteg ruhában kellett aludniuk. A vádlott a lakásban tisztítószereket, tisztálkodásra alkalmas szereket nem tartott. A fürdőszobát, konyhát egyáltalán nem takarította és fertőtlenítette, az emberi ürülék, vizelet eltávolításáról nem gondoskodott megfelelő módon. Ilyen higiéniai körülmények mellett a gyermekek rühesek lettek, azonban betegségüket a vádlott semmilyen formában nem kezelte vagy kezeltette.

Két gyermek is égési sérüléseket szerzett. Egy két év fél éves kisfiú beleesett abba a forróvizes fazékba, melyet a vádlott tett a konyha kövére tésztafőzés közben; a gyereken égési sérülései keletkeztek, testfelületének nagyjából tizenöt százaléka károsodott. Egy másik kisfiú pedig véletlenül belenyúlt a kályhán lévő, forró vízzel teli lábasba, mialatt a fázó kezeit melegítette a gőz fölött.

A vádlott a sérült gyermekeket nem vitte orvoshoz, sebeik több napon keresztül ellátatlanok maradtak és elfertőződtek. Január 19-én egy hívatlan látogató érkezett a családhoz, ő értesítette a mentőket, a beteg gyermekek ily módon kerültek kórházba. A gyermekeket végül kiemelték a családból, nevelőszülőkhöz kerültek.

A kiskorúak mosdatlansága, elhanyagolt testi, egészségi állapota mellett a vádlott önmaga tisztán tartására ügyelt, saját részére üdítőt és cigarettát is vásárolt; barátait gyakran meghívta az otthonába és éjszakába nyúlóan szórakozott velük. A vádlott súlyosan megszegte a gyermekek neveléséből, gondozásából fakadó alapvető kötelezettségeit, elhanyagoló magatartása, felelőtlen életvitele súlyos mértékben veszélyeztette a hat kiskorú testi fejlődését, negatív hatással volt az érzelmi, értelmi fejlődésükre is.

A Szeghalmi Járási Ügyészség a nőt hat rendbeli kiskorú veszélyeztetése bűntettével és gondatlanságból elkövetett súlyos testi sértés vétségével vádolja. Egy évtől hét évig terjedő büntetésre számíthat.

Az ügyészség a vádlottal szemben végrehajtandó börtönbüntetés kiszabására tett indítványt, valamint arra, hogy a bíróság mellékbüntetésként tiltsa el a közügyek gyakorlásától és szüntesse meg a szülői felügyeleti jogát. A vádirat értelmében a nyomozás során felmerült több, mint 150 ezer forintos bűnügyi költséget is a vádlottnak kellene állnia. Az eljárás a Szeghalmi Járásbíróság előtt folytatódik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik