Közélet

Van olyan hely, ahol lemond egy miniszter, mert korrupcióbotrányba keveredett

Lemondott pénteken Ferid Agani koszovói környezetvédelmi miniszter, miután szerdán korrupció ügyében vádat emelt ellene, és további 63 ember ellen a koszovói államügyészség.

A vád szerint az ország történetének legnagyobb vesztegetési ügyében érintettek 2011 és 2014 között kenőpénzt fogadtak el szívbetegpáciensek magánklinikára történő beutalásáért. Abban az időben Ferid Agani egészségügyi miniszter volt, és 4,5 millió eurós támogatást hagyott jóvá két érintett magánklinika számára, ezzel pedig jelentősen megkárosította az ország költségvetését.

A miniszter pénteken azzal a megjegyzéssel nyújtotta be lemondását, hogy ártatlannak tartja magát az ügyben, ugyanakkor a tiszta és átlátható kormányzás érdekében távozik, azaz hogy a kormány egyetlen tagjával szemben se merüljön fel semmiféle gyanú.

A szerdán ismertetett vádirat szerint az érintett orvosok betegenként akár 500 eurót is kaptak a magánklinikáktól azért, hogy ott végezzenek rajtuk stentműtétet. Egyes érintett magánklinikáknak működési engedélyük sem volt. A betegek közül később többen is más klinikákra kerültek, ahol kiderült, nem is helyezték be nekik a koszorúér-szűkületeknél használatos, speciális, kisméretű fémhálót. A magánklinikai költségekkel a betegeket jelentős összegekkel károsították meg.

2011 és 2014 között két érintett klinikán mintegy 220 beteg halt meg, boncolást azonban egyik esetben sem végeztek.

MTI

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik