Közélet

Tibetieket vegzált a magyar rendőrség, most hivatalosan kellett bocsánatot kérniük

A tibetiek a kínai miniszterelnök-helyettes budapesti látogatásakor akcióztak volna, de a magyar rendőrök miatt ezt nem tehették meg.

Egy szűkszavú közlemény jelent meg pénteken a rendőrség honlapján, amelyben ez áll: “A Fővárosi Törvényszék 33.P.21.817/2014/12. számú ítéletében az alábbi közlemény közzétételére kötelezte a Budapesti Rendőr-főkapitányságot:

A BRFK 2012. április 30. és május 1. napján Budapesten a kínai miniszterelnök-helyettes, hazánkban tett látogatása idején jogellenesen korlátozta Tsewang Thinley és Karma Dorje tibeti személyek véleménynyilvánítási szabadságát. A BRFK elnézést kér a jogsértésért.

A történet előzménye az, hogy 2012 tavaszán jogsértő módon zaklatott a magyar rendőrség két tibetit, akik a kínai miniszterelnök-helyettes budapesti látogatásakor demonstrálni szerettek volna. Kamra Dorje egyetemi tanárt a kínai konvoj elhaladása előtt igazoltatták, majd 8 órára bent is tartották a rendőrségen. A Magyar Nemzet egyik korábbi cikke szerint ezért egymillió forintos jóvátételt ítélt meg neki a bíróság. Tsewang Thinleyt szintén akkor vegzálta a rendőrség, azért kellett most tőle is elnézést kérniük a közleményben.

Nem idegen a magyar rendőrségtől az, hogy a kínai delegációk látogatásakor tibeti aktivistákat korlátoznak a szabad véleménynyilvánításban. Amikor a kínai kormányfő 2011-ben Budapestre látogatott, szintén hasonló módszerekkel éltek, ekkor a megakadályozott tiltakozás miatt az Országos Rendőr-főkapitányság félmillió forintos jóvátételt fizetett a tüntetőknek fejenként.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik