Közélet

Meghalt a betege, fogházbüntetést kapott a gondatlan ápoló

Az ápoló egy fürdetés alkalmával taszajtott egy nagyot a fürdetőszékben ülő betegen, aki beverte a fejét.

Két év, öt évre felfüggesztett fogházbüntetéssel sújtotta a Szegedi Törvényszék azt a gondozót, aki 2013-ban egy ápolt halálát okozta egy csongrádi idősek otthonában – tájékoztatta a bíróság szóvivője kedden az MTI-t. Juhászné Prágai Erika közölte, a törvényszék első fokon halált okozó gondatlan veszélyeztetés vétségében mondta ki bűnösnek a férfit.

Az ápoló-gondozóként dolgozó vádlott 2013. szeptember 13-án segítette a gondozottak fürdetését, a járni nem tudó ápoltakat egy kerekekkel ellátott, fékezhető széken tolta be a fürdőbe. A 62 éves, mozgásában erősen korlátozott sértettel is így tett, ám a fürdőhöz érve a széket – a benne ülő sértettel együtt – kisebb-közepes erővel belökte a helyiségbe. A lökés hatására a szabadon guruló fürdetőszék felborult, a sértett hanyatt esett vele, és beverte a fejét.

A vádlott és a fürdetőhelyiségben tartózkodó két másik gondozó az asszony segítségére sietettek, felemelték és a betegszobába vitték. A sértett elvesztette eszméletét, ezért kórházba szállították, majd megműtötték, de néhány nap múlva elhunyt. A férfit az ügyészség gondatlanságból elkövetett emberöléssel vádolta, a bíróság a bűncselekményt azonban foglakozás körében elkövetett halált okozó gondatlan veszélyeztetésnek minősítette.tt halálával járó veszélyhelyzetet idézett elő. A fellebbezések bejelentésére az érintettek három nap gondolkodási időt kértek, így az ítélet nem jogerős.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik