Közélet

Több mint egy éven keresztül mutyiztak az autópálya-rendőrök

A zsaruk főleg külföldi sofőröktől kértek kenőpénzt, akiket nem fizetés esetén bilinccsel fenyegettek. Tizenkét rendőr érintett a korrupciós botrányban.

Az egész ügyre 2013-ban derült fény, amikor a Dabasi Autópálya Alosztály két rendőre meg akart bírságolni egy az M5-ös autópálya mellett parkoló külföldi sofőrt. A zsaruk 50 eurót kértek a sofőrtől, nem fizetés esetén pedig bilinccsel fenyegetőztek. A sofőr nem fizetett, hanem iratait hátrahagyva elhajtott, majd feljelentést tett a Kecskeméti Rendőr-főkapitányságon.

A Pestvidéki Nyomozó Ügyészség vesztegetés miatt indított nyomozást, a mocskosabb részletekre is csak ezután derült fény. Kiderült például, hogy az autópálya alosztály vezető beosztású dolgozója már 2012-ben tudomást szerzett a zsebre bírságoló zsarukról, de havi 20 euróért fejenként hajlandó volt másfelé nézni.

A rendőrök fő bevételi forrása egyrészt a zömmel külföldi állampolgároktól szedett kenőpénz volt, de az autópálya pihenőiben időszakosan megjelenő bűnszervezet zavartalan működését is ők biztosították némi pénz fejében. Ilyenkor előfordult, hogy a zsaruk csak késve vonultak ki a helyszínre egy-egy bejelentés után, mindezért 600-800 eurót kaptak. Az ügyészség ma emelt vádat az érintett 12 rendőr, illetve egy volt rendőr ellen.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik