Közélet

Durva viharok jönnek, kiadták a riasztást

Az ország több járásra másodfokú riasztásokat adott ki a heves zivatarok veszélye miatt a meteorológiai szolgálat szombaton kora este.

Az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésük szerint Baranya, Nógrád, Somogy, Vas és Zala megyében adtak ki narancssárga, vagyis másodfokú riasztásokat. Az érintett területeken a következő órákban olyan heves zivatarok alakulhatnak ki, amelyeket károkozó szél, jégeső is kísérhet, és rövid idő alatt jelentős mennyiségű csapadék is hullhat. Emellett több megyére adtak még elsőfokú figyelmeztetést a heves zivatar, illetve felhőszakadás veszélye miatt, miközben a hőség miatt is országszerte első- és másodfokú figyelmeztetések vannak érvényben.

A meteorológiai szolgálat azt írta: szombat késő estig a délnyugati területeket összefüggő zivatarrendszer is elérheti, amelynek környezetében nagyobb területen is lehet viharos széllökés. Kiemelték: vasárnap nyugat felől egyre nagyobb területen szűnik meg a hőség. A hőmérséklet vasárnap a Dunától keletre még több helyen 25 és 27 fok között lehet, de a Dunántúl legnagyobb részén már 25 fok alatt marad a napi középhőmérséklet.

A jelenlegi előrejelzés szerint vasárnap a legalacsonyabb hőmérséklet 17 és 23 fok között valószínű. A legmagasabb hőmérséklet a Nyugat-Dunántúlon 26 fok körül, másutt 29 és 34 fok között alakul. Vasárnapra a hőség miatt már csak elsőfokú figyelmeztetéseket adott ki a meteorológiai szolgálat a fővárosra, valamint Pest, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére. Ezzel együtt továbbra is felhívták a figyelmet arra, hogy vasárnap is a figyelmeztetési értéket meghaladó, 8.7-es (extrém) UV-B sugárzás várható.

Kiemelték továbbá, hogy az éjjel és vasárnap napközben nyugat felől közeledő hidegfront előtt, majd a fronttal több hullámban zivatarok alakulnak ki, amelyekhez elsősorban felhőszakadás, erős vagy viharos szél és jégeső társulhat. A heves zivatar és a felhőszakadás veszélye miatt vasárnapra az egész országra elsőfokú figyelmeztetéseket adott ki a meteorológiai szolgálat.

MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik