Közélet

Elítélték, ráadásul még perkálnia is kell a fegyveres rablónak

A férfi még 2005-ben akart kirabolni egy pénzszállítót Debrecen belvárosában, de csak hat évvel később kapták el. Most három év hat hónap fegyházat kapott.

Fegyveres rablás kísérlete miatt jogerősen 3 év 6 hónap fegyházra ítélte a Debreceni Törvényszék kedden H. Zoltánt, aki ismeretlen társával 2005 januárjában ki akart rabolni egy pénzszállítót Debrecen belvárosában. A törvényszék ezen túl a vádlottat 4,4 millió forint bűnügyi költség megfizetésére is kötelezte.

A férfi és társa 2005. január 19-én reggel jelent meg a Piac utcai pénzintézetnél. Azt tervezték, hogy amikor megérkezik az értékszállító páncélautó, megszerzik a bankból kihozott pénzt. Magukkal vittek egy fegyverszerű tárgyat és a közelben leparkoltak. Amikor a bankból visszatérő pénzszállító be akart tenni a páncélautóba egy tízkilós zsákot, a két férfi odalépett és a melléhez nyomtak egy kisméretű játékfegyvert. Gázspray-vel is lefújták a pénzszállítót és a bank biztonsági őrét, a zsákot mégsem sikerült elvenniük. Amikor aztán a biztonsági őr elővette a fegyverét, a támadók az autójukat hátrahagyva elmenekültek.

Az elkövetők kilétére évekig nem derült fény, így az eljárást felfüggesztették. Az aktákat végül 2012-ben nyitották meg újra, amikor a bűnügyi szakértői intézet azonosított egy DNS mintát, amelyet az autóban egy cigarettacsikkről rögzítettek. Az így azonosított tanú elmondta, hogy H. Zoltán használta az ominózus járművet. Később még ketten tettek terhelő vallomást a férfira. H. Zoltán poligráfos vizsgálata szintén hozott eredményt: azoknál a szavaknál jelzett fiziológiai változást, amelyeknek jelentőségük volt az ügyben, igaz, ezt bizonyítékként nem használhatta fel a bíróság. H. Zoltán mindvégig tagadta a bűncselekmény elkövetését, ismeretlen társának kilétére pedig azóta sem derült fény.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik